160630 Goeban Fysio Kollum 87

In de spotlights maart 2020 Goeban

Sinds 2014 werk ik als algemeen – en bekkenfysiotherapeut (io) met veel plezier bij Praktijk voor Fysiotherapie Kollum-Grijpskerk. Naast deze twee locaties zit ik ook een ochtend in de week in Kootstertille bij de fysiotherapiepraktijk Fysiotherapie Yn t Doarp. 

De opleiding fysiotherapie heb ik in Groningen in 2011 afgerond na verschillende stages in eerstelijnspraktijken en revalidatiecentra. Na deze stages wist ik zeker dat werken in  de eerstelijnspraktijk beter bij mij past. Ik hou van de afwisseling en af en toe een patiënt aan huis behandelen is ook fijn. 

Na een aantal jaar als algemeen fysiotherapeut gewerkt te hebben wilde ik me specialiseren, echter twijfelde ik welke specialisatie het beste bij mij zou passen. De doorslag kwam door een patiënte die me vertelde dat ze incontinent was en de deur niet meer uit durfde te gaan en wanneer ze dat wel moest, droeg ze naast incontinentie materiaal ook nog plastic zakken in haar ondergoed om niet door te lekken. Toen ik me in deze klachten verdiepte,kwam ik erachter hoe weinig ik eigenlijk wist over de bekkenbodem en de bijhorende klachten maar vooral ook hoe te behandelen. Daar wilde ik meer over weten! 

Na een paar behandelingen kwam de desbetreffende patiënte naar mij toe en gaf mij een knuffel en vertelde dat ze dat ze ontzettend blij was want voor het eerst in 6 jaar was ze zonder incontinentie materiaal, maar vooral zonder plastic zakken in haar ondergoed, op bezoek geweest bij vrienden. Ook durfde ze weer bij de 10-minuten oudergesprek van haar zoontje te zijn. 

Deze casus bevat verschillende aspecten waar patiënten met bekkenklachten vaak mee te maken krijgen. Aspecten zoals: schaamte over hun klachten, het proberen de klachten te verhelpen door hulpmiddelen te gebruiken zoals opvangmateriaal of de deur niet uit durven. De drempel om naar een bekkenfysiotherapeut te gaan wordt te hoog en vaak raken ze ook in een sociaal isolement wat uiteindelijk de kwaliteit van hun leven vermindert. 

 

Deze casus was de trigger voor mij te gaan specialiseren in bekkenklachten. Ik ben daarom begonnen ben met de specialisatie master bekkenfysiotherapie in Amersfoort en verwacht in 2021 klaar te zijn. 

 

U kunt bij een bekkenfysiotherapeut terecht voor de volgende klachten: 

  • ongewild urineverlies/ontlastingsverlies
  • obstipatie/ buikpijnklachten / aambeien
  • verzakkingen
  • zwangerschap gerelateerde bekkenpijn
  • pijn bij vrijen
  • stuitpijn na trauma of bevalling
  • prostaat gerelateerde klachten

 

Zoeken