Wat doet een fysiotherapeut

Een fysiotherapeut is een paramedicus die klachten behandelt van het bewegingsapparaat. Door middel van onze spieren, botten en gewrichten kunnen we staan, zitten, bewegen, werken en sporten. Gewoonlijk werkt het allemaal probleemloos, maar soms kunnen we klachten krijgen van houding of beweging, die niet vanzelf over gaan.

Bij de fysiotherapeut kunt u terecht voor acute of al langer bestaande klachten. Ook kan de fysiotherapeut u adviseren om klachten in de toekomst te voorkomen. Kijk hier voor meer info over de mogelijkheden van fysiotherapie.

Een fysiotherapeut probeert met zijn behandeltechnieken pijn te verminderen, spieren te ontspannen of sterker te maken en gewrichten soepel te maken. Een actieve inbreng van de patiënt staat centraal. U zult naast de behandeling oefeningen en adviezen krijgen, waardoor u beter grip krijgt op uw klachten. De patiënt leert het evenwicht tussen individuele belasting en belastbaarheid te herstellen en te handhaven.

Naast behandeling in de behandelkamer, wordt ook meestal gebruik gemaakt van de oefenzaal. Het kan zijn dat u uitstroomt in een oefengroep, waar u samen met anderen werkt aan het verbeteren van uw belastbaarheid. De praktijk in Kollum heeft een eigen oefenzaal met cardio- en fitnessapparatuur, maar ook bij Sportcentrum FitNow! maken we gebruik van de oefenapparatuur. In Grijpskerk wordt gebruik gemaakt van het Fitness Centrum Sport je Fit.

De behandeling kan plaats vinden op de praktijk, maar wanneer daar aanleiding voor is, komt de fysiotherapeut bij u thuis.

Na het intakegesprek, waar een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten wordt verkregen, volgt een lichamelijk onderzoek om de oorzaak van de klachten vast te stellen.

In samenspraak met u wordt een behandeldoel en behandeling voorgesteld en wordt aan u uitgelegd wat het verwachte resultaat zal zijn en hoe lang het kan gaan duren.

Bij enkelvoudige klachten (u hebt bijvoorbeeld voor de eerste keer last van uw enkel), zult u hoogst waarschijnlijk door een fysiotherapeut behandeld worden. Wanneer er sprake is van meer problemen ( bijvoorbeeld nekklachten met spanningen) kan het zijn dat u door meer therapeuten behandeld wordt, omdat u naast de behandeling van uw nek, ook aan de conditie gaat werken en moet leren ontspannen. Binnen onze praktijk hebben de meeste fysiotherapeuten zich gespecialiseerd. Welke specialisatie wij in huis hebben, kunt u op deze pagina vinden.

Onze fysiotherapeuten zijn BIG geregistreerd en staan in het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie. We hebben geregeld praktijkvergaderingen waarin de werkwijze van de praktijk op elkaar wordt afgestemd en periodiek is er inhoudelijk overleg met de huisartsen.

Chronische of aanhoudende pijn bij volwassenen en kinderen

Wat is chronische of ook wel aanhoudende pijn? Chronische, langdurige of aanhoudende pijn is pijn…

Meer info

Blood Flow Restriction

Als één van de eerste praktijken in de regio, maakt onze praktijk gebruik van Blood…

Meer info

Duizeligheidsklachten

Duizeligheid is een veelvoorkomende klacht die sterk leeftijdsafhankelijk is en vooral veel voorkomt bij mensen…

Meer info

Shockwave

Shockwave therapie, ook wel extracorporale shockwave therapie of afgekort ‘ESWT’ genoemd, is een behandeltechniek welke…

Meer info

Voorkeurshouding bij baby’s

Ongeveer 15% van de baby’s in Nederland ontwikkelen een voorkeurshouding in het eerste levensjaar. Bij…

Meer info

Online fysiotherapie

Door het corona virus is de intrede van digitale zorg die online plaatsvindt, versneld. Bij…

Meer info

Cupping

Cupping is een mogelijkheid om pijnklachten na een oncologische operatie te behandelen. Daarnaast wordt cupping…

Meer info

Neurorevalidatie

Als praktijk hebben we de expertise in huis voor de fysiotherapeutische zorg bij centraal neurologische…

Meer info

Leefstijlcoaching

Leefstijlcoaching Nederland moet gezonder worden, vindt staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. "Roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik…

Meer info

Oncologie Fysiotherapie

"Een op de drie mensen krijgt een keer een vorm van kanker. Dat is een…

Meer info

Schoudernetwerk

Schoudernet Noord en Schoudernetwerk Friesland Sinds 2015 participeren we als praktijk in het schoudernetwerk in…

Meer info

COPD

Wat is COPD?   NIEUW in 2019: fysiotherapie voor COPD wordt (deels) vergoed vanuit de…

Meer info

Sportfysiotherapie

Wat is Sportfysiotherapie? Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De sportfysiotherapeut richt zich op…

Meer info

Claudicatio, etalagebenen

NIEUW in 2019: Behandeling voor Claudicatio wordt (deels) vergoed uit de basisverzekering!! Etalagebenen, Claudicatio Intermittens…

Meer info

Geriatrie fysiotherapie

Oud worden is mooi, maar oud zijn is niet altijd even gemakkelijk, gezien de vaak…

Meer info

Handtherapie

Wat is handtherapie Handtherapie is een specialisatie van fysiotherapie (maar ook van ergotherapie). Handtherapeuten hebben…

Meer info

Dry Needling

Voor een overzicht van de tarieven zie de link Particuliere tarieven

Meer info

Oedeemfysiotherapie

  De oedeemfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met oedeem. Wat is oedeem?…

Meer info

Kinderfysiotherapie

Kinderen leren spelenderwijs, zo ontwikkelen kinderen hun zintuigen en motoriek. In de meeste gevallen verloopt…

Meer info

Manueeltherapie

Wat is Manueeltherapie? Een manueeltherapeut is een fysiotherapeut die na zijn studie fysiotherapie nog een…

Meer info

Fysiotherapie check

Zoeken