Direct contact? Bel 0511 451400
Oedeemtherapie

Vanaf januari 2007 is Baukje de Jong-Turkstra op de praktijk ook werkzaam als oedeemtherapeute, en kunt u bij ons terecht voor Oedeemtherapie. Een oedeemtherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van lymfoedeem. Lymfoedeem is een ophoping van vocht in het lichaam. De klachten die kunnen ontstaan zijn: zwelling, een zwaar gevoel, pijn en huidafwijkingen.
Het lymfestelsel zorgt ervoor dat vocht word afgevoerd uit het lichaam. Lymfoedeem kan op verschillende plaatsen in het lichaam, en in verschillende vormen voorkomen. Lymfoedeem word het meest gezien na een behandeling voor kanker waarbij lymfklieren zijn verwijderd. Na een operatie voor borstkanker waarbij de lymfklieren uit de oksel verwijderd zijn, is de kans aanwezig op het ontstaan van lymfoedeem in de arm.

De kans op lymfoedeem wordt groter als de oksel na deze operatie bestraald moet worden. Voor vrouwen na kanker is dit natuurlijk erg ingrijpend. Te horen krijgen dat je borstkanker hebt is erg ingrijpend en voor veel vrouwen is het krijgen van lymfoedeem dan ook dubbel zo zwaar. Een oedeemtherapeute weet dat en u kunt met al uw vragen en onzekerheden bij haar terecht. Voor sommige vrouwen is het hebben van oedeem zelfs een taboe. De Therapie in het Paramedisch centrum is individueel en wordt dan ook op de cliënt persoonlijk aangepast.

Hoe ziet de behandeling van een oedeemtherapeute eruit? Oedeemtherapie is er grofweg op gericht vocht af te voeren naar plekken in het lichaam waar nog wel lymfklieren aanwezig zijn. Dit afvoeren van vocht gebeurt door middel van massage, oefentherapie, adviezen, zwachtelen, tapen en eventueel in het laatste stadium het aanmeten van een compressie kous. Het aanmeten van een kous is niet altijd noodzakelijk.

De oedeemtherapeut maakt tegenwoordig steeds meer gebruikt van lymftaping. Hierbij worden stroken elastische tape op een speciale manier op de huid aangebracht. Vanwege de elastische werking wordt de huid door de tape iets opgetild, waardoor er meer ruimte ontstaat in de lymfevaten. De stroken tape kunnen op deze manier het vocht naar plaatsen geleiden waar nog wel voldoende lymfeklieren zitten. Deze manier van werken is betrekkelijk nieuw in Nederland, maar de resultaten zijn uitstekend. Deze tape kan een week blijven zitten en je kan er gerust mee gaan zwemmen. Baukje de Jong-Turkstra heeft de cursus “Lymftaping voor fysiotherapeuten” afgerond.

Naast oedeem in de arm na borstkanker zijn er nog veel andere soorten oedeem. Zo kan bijvoorbeeld lymfoedeem ontstaat door een beschadiging van het lymfestelsel. Dit is het geval bij spataders of na trombose. Lymfoedeem kan ook in de benen ontstaan na een operatie waarbij de lymfklieren in de lies of buik zijn verwijderd, of wanneer die gebieden zijn bestraalt. Soms kan lymfoedeem zelfs aangeboren zijn. En iedereen kent wel de vervelend zwelling na bijvoorbeeld een verstuikte enkel of na lange tijd in het gips te hebben gezeten. Ook deze vormen van oedeem worden op de praktijk behandeld.

lymfetaping
Zoeken